Ideaal broodje voor bij de barbecue, als aperitiefhapje, bij een fris zomerslaatje of ‘gewoon omdat het kan’ als tussendoortje. Compact roggebrood en heeft een unieke smaak met Specerijen, zonnebloempitten, Soja en Lijnzaad. Dit Zuiders broodje is aangevuld met olijven, zongedroogde tomaten en oregano. Klinkt toch als een heerlijk broodje!
Recept puur Fjord
- 500 gram Fjord
- 290 ml water
- 20 gram verse gist of 10 gram korrelgist
- 5 gram zout
Vulling
- Gesneden olijven 100 g
- Zongedroogde tomaten 50 g
- Oregano 10 g
- Meng de vulling pas door het deeg na de 1e rijs.
Bereidingswijze
Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel, en tenslotte bovenop het zout. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.
Eerste rijzing
Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een licht met olie ingevette kom. Bedek de kom met een vochtige doek of plasticfolie en laat het op een warme plaats rusten. Dit duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Leg over de mengkom een theedoek en laat het deeg bij kamertemperatuur (warm plekje waar het niet tocht!) circa 30- 45 minuten rijzen.
Vormen en tweede rijzing
Na de eerste rijs ga je het brood vormen. Stort het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en druk voorzichtig de lucht eruit. Meng de zuiderse vulling door het deeg. Vorm het deeg in de gewenste vorm, zoals een brood of bolletjes. Bedek het deeg opnieuw met een vochtige doek en laat het opnieuw rijzen, dit duurt meestal ongeveer 1 uur.
Let wel op dit is een roggebrood, dit zal niet veel rijzen en een compact brood blijven.
Afbakken
Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur (meestal rond de 200-220 graden Celsius). Bak het brood gedurende ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte en vorm, tot het goudbruin is en hol klinkt als je erop klopt.
Afkoelen en genieten
Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster voordat je het snijdt. Dit zorgt ervoor dat de structuur zich kan stabiliseren. Snijd het brood in plakken of stukken en geniet van je zelfgebakken brood!
Tip: Verpak je brood in een katoenen broodzak.