Tips voor het bakken van de perfecte Appeltaart

brown pie on tray

Hoe krijg je de bodem van appeltaart niet zo nat?

Om te voorkomen dat de bodem van een appeltaart nat wordt, kun je beginnen met de appels vooraf te laten uitlekken door ze te bestrooien met suiker en een tijdje te laten staan, zodat ze hun vocht loslaten. Dat vocht kun je dan afgieten voordat je de appels op de taart legt. Ook kun je maïzena of custardpoeder door de appelvulling mengen om het vocht te binden. Tot slot helpt het om stevige appelsoorten te gebruiken, zoals Goudreinetten of Elstar, omdat deze minder vocht afgeven tijdens het bakken. Door deze aanpak blijft je taartbodem mooi krokant.

Een andere manier is om een laagje paneermeel, amandelmeel of fijngemalen koekjes op de bodem te strooien voordat je de appelvulling toevoegt. Dit laagje absorbeert het overtollige vocht dat tijdens het bakken vrijkomt.

Hoe voorkom je dat appeltaart uit elkaar valt?

Om te voorkomen dat een appeltaart uit elkaar valt, is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de vulling en het deeg. Zorg ervoor dat de appels niet te grof gesneden zijn, maar ook niet te fijn, zodat ze hun vorm behouden tijdens het bakken. Een stevige appelsoort zoals Goudreinet of Elstar helpt hierbij, omdat deze minder snel uit elkaar valt.

Daarnaast kun je een bindmiddel zoals maïzena of banketbakkers poeder door de appelvulling mengen. Dit zorgt ervoor dat het vocht van de appels tijdens het bakken gebonden wordt, waardoor de vulling beter samenhangt en niet te nat wordt.

Een goed uitgerold deeg dat niet te dun is, zorgt voor extra stevigheid van de taart. Het is ook belangrijk om de taart voldoende tijd te geven om af te koelen na het bakken. Als je de taart direct aansnijdt, kan hij uit elkaar vallen omdat de vulling nog niet voldoende is gestold. Door de taart rustig te laten afkoelen, zal hij steviger worden en beter in mooie stukken te snijden zijn.

Kan je appeltaart dag van te voren maken?

Ja, je kunt een appeltaart zeker een dag van tevoren maken. Appeltaart smaakt vaak zelfs beter de volgende dag omdat de smaken goed kunnen intrekken. Om de taart zo vers mogelijk te houden, kun je hem na het bakken laten afkoelen en vervolgens afgedekt bewaren op een koele, droge plek (niet in de koelkast, want dit kan de taart zachter maken).

Als je wilt dat de taart knapperig blijft, kun je de taart vlak voor het serveren eventueel kort opwarmen in de oven, zo’n 10 minuten op 150°C. Hierdoor krijgt de korst weer een beetje extra krokantheid terug.

Welke appels zijn geschikt voor appeltaart

Voor een appeltaart zijn stevige en lichtzure appels het meest geschikt, omdat ze tijdens het bakken hun structuur behouden en een mooie balans van zoet en zuur geven. Enkele goede keuzes zijn:

  1. Goudreinetten: Dit is de klassieke appeltaartappel in Nederland. Ze zijn stevig, licht zuur en geven een goede smaak zonder papperig te worden.
  2. Elstar: Deze appels zijn iets zoeter dan Goudreinetten, maar behouden ook hun stevigheid tijdens het bakken. Ze hebben een frisse, lichtzure smaak.
  3. Jonagold: Deze appel heeft een goede balans tussen zoet en zuur, met een stevige structuur, wat het een uitstekende keuze maakt voor appeltaart.
  4. Granny Smith: Bekend om hun zure smaak en knapperige textuur, deze appels houden goed stand tijdens het bakken en voegen een frisse, pittige smaak toe.

Deze appelsoorten geven je appeltaart een goede smaak en zorgen ervoor dat de appelstukjes hun vorm behouden tijdens het bakken. Je kunt ook een mix van verschillende soorten gebruiken voor een complexere smaak.

Hoe hoog zet ik de oven bij het bakken van appeltaart

Voor het bakken van een appeltaart kun je de oven het beste voorverwarmen op 180°C (boven- en onderwarmte). Als je een heteluchtoven gebruikt, kun je de temperatuur iets verlagen naar 170°C, omdat heteluchtovens de warmte gelijkmatiger verspreiden.

De baktijd voor een appeltaart is meestal tussen de 50 en 60 minuten, afhankelijk van je oven en de grootte van de taart. De taart is klaar wanneer de bovenkant goudbruin is en de appels zacht zijn.

Let op dat je de taart halverwege de baktijd in de gaten houdt om te zorgen dat hij niet te donker wordt.

Hoe krijg ik een glanzende bovenkant op mijn appeltaart?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.thuisbakkerswinkel.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 4207 reviews.