Wat is Zeeuwse bloem?
Zeeuwse bloem wordt gemaakt van zachte tarwe. Deze bloem is gemalen van zachte tarwe uit een streek met een zeeklimaat (Zeeland) en bevat over het algemeen veel water. De tarwekorrels bevatten minder eiwitten en de kwaliteit van deze eiwitten (gluten) is niet heel hoog. Dat klimaat zorgt voor een tarwekorrel met minder zetmeel, minder eiwit en is iets vochtiger dan harde tarwe. Minder eiwit zorgt voor minder bindkracht. Die bindkracht is nodig in deeg waar je een goede glutenontwikkeling wilt, zoals bijvoorbeeld brooddeeg.
Dit maakt Zeeuwse bloem dus niet heel geschikt voor het bakken van brood daar wil je juist een hardere bloem met meer eiwit voor. Speculaasbrokken, spritsen, gevulde speculaas of koekjes kun je erg goed maken van Zeeuwse bloem. Koekjes die je maakt met deze bloem blijven over het algemeen iets zachter dan wanneer je patentbloem gebruikt. Je kunt daarom ook goed een mengsel maken van deze twee soorten.
Lees hier over verschillende soorten bloem: Verschillende soorten bloem – Thuisbakkerswinkel
Verschil tussen Zeeuwse bloem en patentbloem
Het voornaamste verschil tussen patentbloem en Zeeuwse bloem is dat de Zeeuwse bloem minder eiwit bevat en hierdoor is de bindkracht wat minder. Patentbloem is fijner gemalen en kan een hoger glutengehalte bevatten.
Vanwege het eiwitgehalte (10%) en de glutenontwikkeling is patentbloem vooral geschikt voor recepten waar een stevige, veerkrachtige structuur gewenst is. Het wordt vaak gebruikt voor het bakken van pannenkoeken, wafels, oliebollen en bijvoorbeeld pizza.
Het is belangrijk op te merken dat patentbloem minder geschikt is voor recepten waar een delicate, zachte textuur gewenst is, zoals bijvoorbeeld cakes met een fijne kruimel. In die gevallen is het beter om een bloem met een lager eiwitgehalte, zoals Zeeuwse bloem te gebruiken.
Kun je Zeeuwse bloem vervangen?
Een combinatie van tarwebloem en Zeeuwse bloem wordt vaak aangeraden voor het optimale resultaten bij het bakken van koekjes en taarten: het zorgt voor lekker knapperige baksels met toch wat samenhang. Heb je geen Zeeuwse bloem in huis, dan kun je het altijd vervangen door gewone tarwebloem. Dan zal het resultaat net wat minder knapperig en luchtig zijn. Je kunt het beste geen patentbloem gebruiken, omdat deze bloemsoort gemaakt wordt uit het binnenste deel van de tarwekorrel, die rijk is aan gluten. Hierdoor zullen koekjes gemaakt met patentbloem nóg minder knapperig zijn.
Zeeuwse bloem online kopen bij Thuisbakkerswinkel
Wil je online Zeeuwse bloem kopen? Dat kan bij Thuisbakkerswinkel! Als je een bestelling plaatst vóór 13:00 uur, kun je de volgende (werk)dag al aan de slag met bakken. Bij Thuisbakkerswinkel vind je een uitgebreid assortiment van topkwaliteit bloem- en meelsoorten zoals Franse bloem T65, tarwebloem en patentbloem, maar ook broodbak gereedschappen, bakpakketten, bakvormen, funcakes en nog veel meer!
Dirk Zoet (geverifieerde eigenaar) –
Marjan Legemate (geverifieerde eigenaar) –
Francisca Maas (geverifieerde eigenaar) –
Ellen Geluk (geverifieerde eigenaar) –
Kan je overal voor gebruiken
Yvonne Martens (geverifieerde eigenaar) –
Zeeuwse bloem zoals ik die ken van 40 jaar geleden.
Jan Arends (geverifieerde eigenaar) –
Fijn bakbloem voor veel soorten koekjes. Boek van meesterbakker C Holtkamp
Susan Abbink (geverifieerde eigenaar) –
Mooie kwaliteit, netjes verpakt.
Willem Van den Bosch (geverifieerde eigenaar) –
Lekker brood
Heleen Burgers-wagenaar (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijk meel voor koekjes
Harry Tra (geverifieerde eigenaar) –
De Zeeuwse bloem moet ik nog testen
Marianne Ramakers (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet gebruikt
Annemari Frederiks (geverifieerde eigenaar) –
Goed produkt
C van der Sluis (geverifieerde eigenaar) –
Doet wat het moet doen voor sloffen, rondo’s etc..
Theo Tolsma (geverifieerde eigenaar) –
Nóg maken bolus.
martha Deinum-van der Veer (geverifieerde eigenaar) –
Leuk om mee te werken
Marc Vanhaeren (geverifieerde eigenaar) –
Leuke bloem voor fijn gebak
Rob van den Berg (geverifieerde eigenaar) –
Lekkere krokante koekjes.
Wil Bertens (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijk v
Ronald Klarenbeek (geverifieerde eigenaar) –
Heel goed verzorgd
Rainer en Nel Rüb (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet geprobeerd.
Koos vd Werf (geverifieerde eigenaar) –
Goede kwaliteit
Ria van Aken (geverifieerde eigenaar) –
Fijn en heerlijk meel
sabine sohie (geverifieerde eigenaar) –
goede kwaliteit je kunt er mooie koekjes mee bakken
Han Snelle (geverifieerde eigenaar) –
Uitstekend
Laura Van Gelderen (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet geprobeerd
Amanda Van Wezel (geverifieerde eigenaar) –
Perfect om mee te bakken! Prijs/kwaliteit is echt top!
Willem Kuiper (geverifieerde eigenaar) –
net wat ik zocht
Annie Slikker (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijke taart van gemaakt.
Paul Nieuwenburg (geverifieerde eigenaar) –
Top zeeuwse bloem
J. van Gils (geverifieerde eigenaar) –
Prima resultaat
Martijn van Griensven (geverifieerde eigenaar) –
perfect voor koekjes en vlaaien
marga veth (geverifieerde eigenaar) –
heerlijk voor gebak en cake
Wubbo hisken (geverifieerde eigenaar) –
Uitstekend
Krisztian Kaszas (geverifieerde eigenaar) –
Have not tried it yet
Kees Jager (geverifieerde eigenaar) –
Fijne bloem om mee te bakken
Lies Prummel (geverifieerde eigenaar) –
Ga in het weekend bakken duurt nog even
Linda (geverifieerde eigenaar) –
Werkt heel erg fijn voor taart en koekjes
S. struijk (geverifieerde eigenaar) –
Product zag er goed uit
Jja Van Eijsden (geverifieerde eigenaar) –
Heel fijn product
rene eckhardt (geverifieerde eigenaar) –
Goed te doen in verschillende gebak.
Nathalie Wijdekop (geverifieerde eigenaar) –
Geeft precies de goede hardheid aan een koekje
Ineke Bosch (geverifieerde eigenaar) –
Prima bakt fijn en smaak is goed
Petra Wolsing (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet gebruikt maar verwacht een prima product
Wilmi Kamerbeek (geverifieerde eigenaar) –
Prima product
Martien van Rijnswou (geverifieerde eigenaar) –
Het is niet te koop in mijn omgeving, dus ben ik veroordeeld tot internet
Olaf Oudendijk (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijk en goede basis voor koekjes en appeltaart.
Alie Klok (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet gebruikt maar hoop op goede koeken te kunnen maken .
Bas van Zuijlen (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijke speculaas gebakken van deze Zeeuwse Bloem
Victor Streekstra (geverifieerde eigenaar) –
Goede kwaliteit.
T Seure (geverifieerde eigenaar) –
Moet het nog gebruiken voor de oliebollen
Harald Becker (geverifieerde eigenaar) –
prima werkt goed
Ron van Schaick (geverifieerde eigenaar) –
Altijd goed!
AvD (geverifieerde eigenaar) –
Heerlijke bloem om mee te bakken!
Patrick Schilder (geverifieerde eigenaar) –
Mooie zakken! Duidelijk gelabeld. Prima Zeeuwse bloem.
R.S. Hosper (geverifieerde eigenaar) –
goed product
Ronald den Otter (geverifieerde eigenaar) –
doet wat het moet doen
Edo Hannema (geverifieerde eigenaar) –
Nog niet gebruikt. Ik ga er boterkoek van bakken ala Cees Holtkamp
Nathalie Pieters (geverifieerde eigenaar) –
Top product
Renata Elenbaas (geverifieerde eigenaar) –
Heb het nog niet uitgeprobeerd. maar zal vast goed zijn.
liliane bosman (geverifieerde eigenaar) –
zeer goede kwaliteit van bloem
Siet Kusters (geverifieerde eigenaar) –
Goed geschikt voor waar het voor bedoeld is
Mirjana Predic (geverifieerde eigenaar) –
Voor lekkerste koekjes
Jeannette Boon (geverifieerde eigenaar) –
Hier bak je echt lekkere koekjes mee
Harry Geertsma (geverifieerde eigenaar) –
Goed voor waar het voor bedoeld is
N van Baaren (geverifieerde eigenaar) –
Werkt heel goed ism volkoren meel.
Maria (geverifieerde eigenaar) –
Mooi product voor gebak.
rene Eckhardt (geverifieerde eigenaar) –
Voor heerlijke koekjes
Wil Schaaf (geverifieerde eigenaar) –
Koekjes staan in de oven, ziet er goed uit
Ron Faur (geverifieerde eigenaar) –
Amazing product and service as always!