Wat heb je nodig? (8 porties)
- 300 gram patentbloem;
- 200 ml (magere) yoghurt
- 5-8 gram zout
- optioneel: neutrale olie
- Koekenpan
Voeg eventueel voor extra smaak eens wat vers gesneden tuinkruiden toe of een teentje knoflook. Of allebei!
Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Begin met het nauwkeurig afwegen van de ingrediënten, gebruik hiervoor een keukenweegschaal. Doe de afgewogen ingrediënten in de mengkom; eerst het bloem en zout en daarna de yoghurt. Kneed zo lang tot je een mooie egale deegbal krijgt die van de handen loslaat. Als het deeg erg blijft plakken strooi dan nog een klein beetje bloem erbij.
Leg het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat dit minimaal 10 minuten rusten.
Kneed het deeg kort door en verdeel in porties. Rol de deegballetjes uit tot heel dunne pannenkoekjes en bewaar tot gebruik tussen schone keukendoeken zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en vet in met een theelepel olie, leg er deeg in. Na een minuut keer je het deeg om en na korte tijd zal er in het pannenkoekje luchtbellen ontstaan. Bak het broodje aan beide zijden mooi bruin, leg het broodje op een bordje en herhaal met de rest van het deeg. Hou de temperatuur ondertussen goed in de gaten.
Let wel op zet het vuur niet te hoog anders verbrandt de buitenzijde en wordt de binnenkant niet goed gaar. Het is even zoeken naar de temperatuur die het beste werkt maar als je die eenmaal hebt, krijg je prachtig plat brood!
Tip! Maak ze ook eens met een vulling van mozzarella of gehakt!