Basisrecept speltbrood
- 260 gram volkoren spelt
- 300 gram speltbloem
- 300 ml water
- 8 gram instant gist
- 5 gram bakkerszout
- eetlepel olie (optioneel)
Voorbereiding
Begin met het klaarzetten van de ingrediënten en zorg dat deze op kamertemperatuur zijn. Het afwegen van de ingrediënten is heel belangrijk. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal of zet de bakvorm op de weegschaal en stel deze in op nul gram. Doe de afgewogen ingrediënten in de bakvorm van je broodbakmachine; eerst (lauw) water en gist, daarna het meel, en tenslotte bovenop het zout.
Selecteer het juiste programma
Elk model broodbakmachine kan verschillende instellingen en functies hebben. Als er een “spelt” functie op zit selecteer dan dit programma. Zo niet, kies dan voor een basisprogramma, dit is meestal een programma van 3 uur. Start de broodbakmachine deze zal nu het kneed- en rijzingsproces uitvoeren.
Optionele toevoegingen (noten, zaden of gedroogde vruchten)
Sommige broodbakmachines hebben een signaal of een apart compartiment voor optionele toevoegingen zoals noten, zaden, rozijnen, etc. Als je deze wilt toevoegen, wacht dan tot de machine een signaal geeft en voeg ze dan toe volgens de instructies.
Wacht op het bakproces
Terwijl de broodbakmachine bezig is, kun je genieten van de heerlijke geur van versgebakken brood die zich door je huis verspreidt. Zorg ervoor dat je de deksel van de machine niet opent tijdens het bakproces, omdat dit de temperatuur en het rijzingsproces kan verstoren.
Haal het brood eruit
Zodra het bakprogramma is voltooid, haal je het brood voorzichtig uit de broodbakmachine. Gebruik ovenwanten, want de machine en het brood kunnen heet zijn! Haal na 5 minuten het brood uit de bakvorm. Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
Snijd het brood in plakken of stukken naar wens en geniet ervan!